Celozrnná olejová bábovka s lněným semínkem

Pamatuji si z dětství, jak jsem s bráškou stáli nad mixérem a bylo nám dovoleno vlévat a vsypávat ingredience přesně podle maminčiných pokynů. Vždycky jsme byli oba jak na trní jestli nám maminka nechá vyblízat misku.

Ta vůně vanilky a ta sladká chuť se nedá z hlavy vymazat 🙂

Trochu jsem recept zrenovovala, aby to mlsání mělo i přínos.

3 žloutky, sníh ze 3 bílků, 1 bio vanilkový cukru, 120 g cukru (původní recept je na 200 g, ale na to nemám nervy), 250 g celozrnné špaldové mouky,1 lžíce vinného kamene, 1 dcl oleje, 1 dcl vody, olej na vymazání formy , 2 lžíce lněného semínka namočených ve 2 lžících vody, 1/2 lžíce karobu

V míse začneme šlehat žloutky s cukrem, pomalu přiléváme vodu a olej, dle hustoty přidáváme mouku s vinným kamenem.

Jemně vmícháme sníh a lněné semínko.

Do vymazané formy nalijeme asi 80% procent těsta. 20 % obarvíme karobem a přidáme po přostředku do formy.

Pečme ve předehřáté troubě na 160°C cca 30 minut.

Když začne bábovka neodolatelně vonět, vyzkoušejte ji na špejli 🙂

Můžete ji podat návštěvě, dát si ji jen tak ke kávě, nebo dětem ke svačině, či snídani.

20150902_194326

Lněné semínko používám ke zvýšení obsahu vlákniny. Zkuste přidat do těsta 1 lžíci chia semínek. Rázem se zvýší a obsah minerálů aniž by to ovlivnilo chuť.

20150902_213628

Držím palce, ať vám chutná.

Bo 🙂

Tagy:
Bo
Jsem nadšený konzument zdravého jídla, věřím, že to co jíme, má na náš zdravotní stav vliv z 90%. Proto pomáhám druhým ozdravit jejich jídelníček nenásilnou formou, odměnou je pro mě, že se cítí lépe. Zajímá Vás můj příběh? Přečtěte si ho zde Zajímá Vás můj příběh? Přečtěte si ho zde >> Něco o mně si přečtěte zde >>
Komentáře