Datlové muffiny bez cukru

Když mi někdo nabídne misku sušeného ovoce, datle si nikdy nevezmu. Nechutnají mi samotné, jsou tak sladké, že to neunesu. Když jsem z nich ochutnala moučník byla jsem unešená. Recept jsem si obměnila a je z toho dobrota bez přidaného cukru, a tak to má být?

20150909_162952

200g datlí bez pecek, 1 hrnek vody, 1 lžička jedlé sody, 100 ml řepkového oleje, 2 vejce, 1 hrnku celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky, 1/2 hrnku jemných ovesných vloček, 1 lžíce vinného kamene

Datle + vodu – přivedeme k varu, odstavíme a přidáme sodu – směs začne bouřlivě pěnit (takže, když pečete s dětmi vypadáte jako kouzelníci :))- necháme zchladnout na pokojovou teplotu

20150909_180350

Do hrnce rozklepneme 2 vejce a přidáme olej – rozmixujeme tyčovým mixérem

Přidáme mouku vločky a  vinný kámen – promícháme

20150909_183652

Formičky naplníme do 2/3 a pečeme v předehřáté troubě (170°C asi 15min – zkuste na špejli)

20150910_054952

DALŠÍ SLAVNOSTNÍ VARIACÍ MŮŽE BÝT TŘEBA „DATLOVNÍK“

200g datlí bez pecek, 1 hrnek vody, 1 lžička jedlé sody, 100 ml řepkového oleje, 1/2 hrnku přírodního cukru, 2 vejce, 1 lžíce karobu, 1 1/2 hrnku celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky, 1 lžíce vinného kamene

Postup je téměř stejný – cukr přidáme hned do napěněných datlí a karob sypeme s moukou. Nad množstvím cukru zapřemýšlejte, dá se omezit na nulu :). Karob je trochu sladší, pokud se rozhodnete radši pro kakaový prášek, pak možná cukr dejte v daném množství.

Směs nalijeme do vymazané a vysypané formy, pečeme na 170°C asi 50 min, zkoušíme na špejli. Po vychladnutí vyjmeme s formy a pro mlsaly doporučuji polít čokoládovou polevou.

DSCN2198

Dobrou chuť 🙂

Tagy:
Bo
Jsem nadšený konzument zdravého jídla, věřím, že to co jíme, má na náš zdravotní stav vliv z 90%. Proto pomáhám druhým ozdravit jejich jídelníček nenásilnou formou, odměnou je pro mě, že se cítí lépe. Zajímá Vás můj příběh? Přečtěte si ho zde Zajímá Vás můj příběh? Přečtěte si ho zde >> Něco o mně si přečtěte zde >>
Komentáře