Kroupy s cizrnou a hrachem

Kroupy byly dříve velmi častým pokrmem, píseň Hrách a kroupy, to je hloupý…. známe snad všichni, už naši předkové věděli, že kombinace obilovin a luštěnin dává kompletní bílkovinu. Dnes je dávají lidé nejčastěji do polévky s uzeným masem.  Já zkouším jiné kombinace  🙂

1 hrnek krup, 100g cizrny, 100g hrachu (tady jsem použila žlutý půlený),olej, sůl, wakame, 1 mrkev, 1 cibule, mistička čínského zelí, ředkvička, 1 lžíce červeného kysaného zelí, kousek  Kapustového gratinu.

Kroupy i luštěniny namočíme přes noc, každé zvlášť. Ráno vodu slijeme. Kroupy vaříme v poměru 1:2 (vody) 40 minut pří nízké teplotě. Luštěniny vaříme ve větším množství vody s řasou wakame, také 40 minut. Na oleji restujeme jemně nakrájenou cibulku, přidáme na kolečka krájenou mrkev a posypeme kmínem a solí. Podlijeme vodou a dusíme mrkev do měkka, přidáme luštěniny a kroupy. Necháme prohřát, vypneme, vmícháme mističku čínského zelí, dle chuti přidáme sójovou omáčku.

Na talíři ozdobíme ředkvičkou, přidáme kousek gratinu a porci kysaného zelí. Množství je na 4 porce.

 

Autor

Bo

Jsem nadšený konzument zdravého jídla, věřím, že to co jíme, má na náš zdravotní stav vliv z 90%. Proto pomáhám druhým ozdravit jejich jídelníček nenásilnou formou, odměnou je pro mě, že se cítí lépe.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *