Bramboračka, kdo by ji neměl rád, tak krásně zahřeje a krásně voní, vždycky mi připomene dětství, moje maminka dělá samozřejmě tu nejlepší 🙂
Já jsem na ni dostala chuť, ale místo brambor byl v lednici kus batátu, hmmm, výzva přijata. Přidala jsem ještě 3 žampióny portobello, které nám vyrostly ve slepě.
Batáty dorazily do Evropy o 100 let dříve než brambory, jejich oranžová odrůda se nazývá „jam“. Obsahují beta-karoten, vápník, draslík,vitamín C a B6, stojí za to jim věnovat pozornost.Využití je totožné jako u klasických brambor.
1 mrkev, 1 petržel, 3 žampióny, hrst sušených hub, 1 cibule, 1 batát, 1 hrnek rozmixovaných bílých fazolí, dobromysl, česnek, 1 kostička zeleninového bijobujónu, 3 lžíce oleje
Večer si namočíte hrnek bílých fazolí, ráno slijete vodu a fazole uvaříte v nové vodě s kouskem řasy wakame(lze nahradit lžičkou saturejky), stačí 40 minut. Cibulku nakrájíme na kostičky a dáme opékat na 3 lžících řepkového oleje. Přidáme mrkev a petržel nakrájenou na kolečka, po chvíli nakrájené houby. Nakonec batát na kostičky. Podlijeme vývarem z fazolí, přidáme bujón, rozdrtíme sušené houby, vaříme 20 minut. Před koncem zahustíme hrnkem rozmixovaných fazolí, tak získá polévka světlejší barvu, chutná opravdu jako bramboračka, jen batát dodává sladší akcent.