Batátová bramboračka

Bramboračka, kdo by ji neměl rád, tak krásně zahřeje a krásně voní, vždycky mi připomene dětství, moje maminka dělá samozřejmě tu nejlepší 🙂

Já jsem na ni dostala chuť, ale místo brambor byl v lednici kus batátu, hmmm, výzva přijata. Přidala jsem ještě 3 žampióny portobello, které nám vyrostly ve slepě.

Batáty dorazily do Evropy o 100 let dříve než brambory, jejich oranžová odrůda se nazývá „jam“. Obsahují beta-karoten, vápník, draslík,vitamín C a B6, stojí za to jim věnovat pozornost.Využití je totožné jako u klasických brambor.

1 mrkev, 1 petržel, 3 žampióny, hrst sušených hub, 1 cibule, 1 batát, 1 hrnek rozmixovaných bílých fazolí, dobromysl, česnek, 1 kostička zeleninového bijobujónu, 3 lžíce oleje

DSCN2321

Večer si namočíte hrnek bílých fazolí, ráno slijete vodu a fazole uvaříte v nové vodě s kouskem řasy wakame(lze nahradit lžičkou saturejky), stačí 40 minut. Cibulku nakrájíme na kostičky a dáme opékat na 3 lžících řepkového oleje. Přidáme mrkev a petržel nakrájenou na kolečka, po chvíli nakrájené houby. Nakonec batát na kostičky. Podlijeme vývarem z fazolí, přidáme bujón, rozdrtíme sušené houby, vaříme 20 minut. Před koncem zahustíme hrnkem rozmixovaných fazolí, tak získá polévka světlejší barvu, chutná opravdu jako bramboračka, jen batát dodává sladší akcent.

Autor

Bo

Jsem nadšený konzument zdravého jídla, věřím, že to co jíme, má na náš zdravotní stav vliv z 90%. Proto pomáhám druhým ozdravit jejich jídelníček nenásilnou formou, odměnou je pro mě, že se cítí lépe.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *