Ciabatta

Moje nejoblíbenější pečivo pečivo po žitném kváskovém chlebu.

Na netu jsem viděla hodně receptů, ale jejich časová náročnost mě zaskočila. Vydržela jsem hledat a jeden mě oslovil. Ciabatty se povedly už vícekrát a tak se s Vámi o recept ráda podělím.

Co budeme potřebovat?

  • 500 g hladké mouky
  • 380 ml vlažné vody
  • 1/2 lžičky sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky soli

Ve větší míse smícháme vodu s droždím, počkáme asi 5 minut. Přisypeme cukr, sůl a postupně vmícháme mouku. Těsto v míse zpracováváme 10 minut.

Teď přijde zajímavý krok. Připravte si dvě misky (průměr 28 mm), které vymažte olejem. Těsto do nich rozdělte. Misky zakryjte potravinovou fólii a nechte v teple 3 hodiny kynout.

Těsto by mělo být už na první pohled bublinkaté.

Pečící papír posypte hrubou moukou (nebo kukuřičnou). Těsto z jedné mísy na pečící papír vyklopte, uchopte pečící papír po stranách. Pohybujte pečícím papírem tak, že se těsto samo vytvarujte do válečku. Pečící papír držíte nad podložkou a těsto v něm jakoby rolujete. Celé se obalí v mouce a přestane se na papír lepit.

Ve chvíli, kdy jste s tvarem spokojeni, umístěte ciabattu na plech. Postup opakujte i pro druhou polovinu těsta.

Ciabatty pečte na 230 °C 25 minut – trochu do zlatova. Po dopečení nechte na mřížce vychladnout.

Podávejte s máslem, česnekem, olivovým olejem……..

Dobrou chuť 🙂

Autor

Bo

Jsem nadšený konzument zdravého jídla, věřím, že to co jíme, má na náš zdravotní stav vliv z 90%. Proto pomáhám druhým ozdravit jejich jídelníček nenásilnou formou, odměnou je pro mě, že se cítí lépe.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *