Když mi někdo nabídne misku sušeného ovoce, datle si nikdy nevezmu. Nechutnají mi samotné, jsou tak sladké, že to neunesu. Když jsem z nich ochutnala moučník byla jsem unešená. Recept jsem si obměnila a je z toho dobrota bez přidaného cukru, a tak to má být?
200g datlí bez pecek, 1 hrnek vody, 1 lžička jedlé sody, 100 ml řepkového oleje, 2 vejce, 1 hrnku celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky, 1/2 hrnku jemných ovesných vloček, 1 lžíce vinného kamene
Datle + vodu – přivedeme k varu, odstavíme a přidáme sodu – směs začne bouřlivě pěnit (takže, když pečete s dětmi vypadáte jako kouzelníci :))- necháme zchladnout na pokojovou teplotu
Do hrnce rozklepneme 2 vejce a přidáme olej – rozmixujeme tyčovým mixérem
Přidáme mouku vločky a vinný kámen – promícháme
Formičky naplníme do 2/3 a pečeme v předehřáté troubě (170°C asi 15min – zkuste na špejli)
DALŠÍ SLAVNOSTNÍ VARIACÍ MŮŽE BÝT TŘEBA „DATLOVNÍK“
200g datlí bez pecek, 1 hrnek vody, 1 lžička jedlé sody, 100 ml řepkového oleje, 1/2 hrnku přírodního cukru, 2 vejce, 1 lžíce karobu, 1 1/2 hrnku celozrnné špaldové nebo pšeničné mouky, 1 lžíce vinného kamene
Postup je téměř stejný – cukr přidáme hned do napěněných datlí a karob sypeme s moukou. Nad množstvím cukru zapřemýšlejte, dá se omezit na nulu :). Karob je trochu sladší, pokud se rozhodnete radši pro kakaový prášek, pak možná cukr dejte v daném množství.
Směs nalijeme do vymazané a vysypané formy, pečeme na 170°C asi 50 min, zkoušíme na špejli. Po vychladnutí vyjmeme s formy a pro mlsaly doporučuji polít čokoládovou polevou.
Dobrou chuť 🙂