Nechávám si celou zimu na zahradě růžičkovou kapustu a chodím olupovat, obsahuje mnoho draslíku, manganu a hlavně vlákniny, té není nikdy dost. V kombinaci s dýní je to pochoutka.
Kus oloupané a na proužky nakrájené dýně, 10 růžiček kapusty, 100 g nivy, 50 g goudy, 4 větvičky tymiánu,2 dcl smetany nebo rostlinného mléka, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, řepkový olej.
Kapustičky očistíme a povaříme do měkka (stačí 8 minut), do zapékací mísy naskládáme dýni, pokapeme olejem, posolíme, opepříme a promneme. Přidáme scezené kapustičky. Do smetany si rozmačkáme česnek a promícháme, zalijeme zeleninu, poklademe větvičkami tymiánu a sýrem. Pečeme na 180°C tak dlouhou až se nám bude líbit kůrčička – cca 30 minut.
Uvedený recept je tak na 2 porce jako hlavní jídlo, nebo na 4 jako příloha.