Dýně pěstuji už pátým rokem a pokaždé se zamiluji do té syté oranžové, kterou neztratí ani varem :), při správném uskladnění vydrží skoro do jara, i když takovou nadprodukci jsme měli jen jednou :). Čočku přidávám chci-li navýšit obsah bílkovin, chuťově v polévce není téměř znát.
Kousek oloupané a vydlabané na velké kostky nakrájené dýně, 1 větší cibule nakrájená na větší kusy, 50 ml omyté červené čočky, sůl
Buď můžete dát vše do rendlíku, osolit, zalít vodou. Nebo zeleninu i s čočkou nejdříve orestujete na malém množství řepkového oleje a pak zalijete vroucí vodou nebo zeleninovým vývarem. Obě možnosti po přivedení k varu vaříme cca 15 minut. Zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem. Na talíři posypeme dýňovými semínky, které jsme pracně čistili, sušili a loupali 🙂