Dobrota, bez mouky.
Jáhly jsou loupané proso, bezlepková potravina bohatá na minerály a vlákninu. Aby po uvaření nebyly hořké, je dobré je předem povařit, vysvětlím v receptu.
Jáhelník s jablky je pro mě tak trochu zdravá žemlovka. Takže na přípravu budeme potřebovat:
- 200g jáhel v suchém stavu
- 500ml mléka – já použila sojové
- 500g jablíček
- 100g rozinek
- 5 + 5 lžic třtinového cukru
- skořici
- malý vymazaný pekáček
Nejprve povařte jáhly ve vroucí vodě cca 2 minuty, sceďte a nasypte do hrnce s mlékem.
Mléko přiveďte k varu, oslaďte 5ti lžicemi cukru a za mírného varu vařte jáhly 20 minut. Po skončení nechte ještě pod pokličkou 10min odpočívat.
Zatím si nastrouhejte jablíčka a promíchejte s rozinkami a lžičkou skořice.
Do vymazaného pekáčku rozprostřete poloviční množství kaše, pokryjte vrstvou jablek a pokryjte zbytkem uvařených jáhel.
Na vrch směsi můžete dát pár plátků másla a posypat zbytkem třtinového cukru…..spolu s cukrem to vytvoří krustičku 🙂
Jáhelník pečte 40 min na 180°C do zlatova
Dobrou chuť 🙂