Zapečená kapusta může nahradit běžnou přílohu. A tahle dobrota nahradí i hlavní chod 🙂
Inspiraci jsem našla v krásné knize Kuchařka ze Svatojánu od Evy Francové, kterou mi nadělil Ježíšek.
1/4 kapusty,2 lžíce sójové omáčka Shoyu, 2 lžíce oleje, 1 hrnek nastrouhaného sýra výraznější chuti, 2 hrnky drcených vloček, hrst sušeného dobromyslu.
Dno kastrůlku potřeme lžící oleje, vložíme kapustu, zalijeme do 3/4 vodou a přidáme 2 lžíce sójové omáčky. Vaříme 15 min. Scedíme, vývar budeme ještě potřebovat. V míse smícháme vločky, strouhaný sýr a dobromysl. 1/2 směsi promícháme s kapustou a dáme do vymazané zapékací mísy. Do druhé poloviny směsi přidáme lžíci oleje a přilijeme trochu vývaru, aby nám vznikla kaše, kterou rozprostřeme na kapustu. Pečeme do zlatova na 170°C.
Jedla jsem to jako přílohu ke Kroupám s cizrnou a hrachem, ale může to být i jako hlavní chod se zeleninovým salátem.