Rebarbora, rostlina, která zraje v červnu a chutná trochu jako kyselejší jablko. Bujaře roste do podzimu, ale to už dřevnatí. Proto neváhejte a upečte si teď v červnu výborný koláč. Podle úrody ho stihnu většinou 2x 🙂
1kg rebarbory oloupeme, nakrájíme na kousky, dáme do mísy a zasypeme třtinovým cukrem, necháme přes noc v lednici. Rebarbora změkně a pustí hodně šťávy.
Těsto: 1 vejce, 100g másla, 250g celozrnné špaldové (nebo pšeničné) mouky, 2 lžíce bílého vína (nebo jablečného džusu), 1 lžíce vinného kamene (2 lžičky prášku do pečiva)
vypracujeme těsto, které necháme v potravinové fólii v lednici min 30 min odpočívat, do vymazané kulaté formy ho vložíme tak, abychom měli okraje, koláč vysypeme scezenou rebarborou, pečeme přikryté pečícím papírem na 160°C cca 40 min.
1 vejce, 1 čajová lžička skořice, 200 ml smetany ( já jsem použila kokosové mléko, mňam)
vyšlehanou směs vlijte do středu koláče na rebarboru, pozor ! nepřelijte,
posypte plátkovými mandličkami
a pečte ještě asi 20 minut do zlatova a do stuhnutí směsi
Výsledek ? U nás se po něm zaprášilo 🙂 Musím zvážit většího záběru naší zahrady rebarborou.
Dobrou chuť 🙂 Bo