Opravdový makovec

Pokud stejně jako já propadáte kouzlu chuti oslazeného máku, pak tenhle zázrak mohu jen doporučit, inspiraci jsem našla v úžasné knize  „Kuchařka ze Svatojánu“ . Mírně jsme poladila ingredience a vznikl makovec, který jsem si oblíbila.

Mák je vynikajícím zdrojem vápníku, pokud ho konzumujete s bílým cukrem, což je běžný způsob servírování hlavně u dětí, tak ale tělo odvápňuje. Přitom stačí nahradit bílý cukr, přírodním, nebo javorovým či agáve sirupem a získáte více.

1,5 hrnku mletého máku, 1 hrnek horkého mléka, 1/2 hrnku přírodního cukru, 1 hrnek pšeničné celozrnné mouky (nebo špaldové), 1 lžíce vinného kamene, 2 vejce, 100g mletých ořechů (kombinovala jsem vlašské a lískové), 2 lžíce přírodního cukru

Mletý mák zalijeme v míse horkým mlékem, promícháme. Pokud se vám zdá, že mléko nestačilo ,můžete přidat, aby byl prostě mák mlékem obalen, žádné mléčné jezero. Vmíchejte ještě 1/2 hrnku přírodního cukr a pak nechte  1/2 – 1 hodinku nabobtnat. Mezitím si připravíme posypku, nameleme ořechy s 2 lžícemi přírodního cukru.  Když je mák nasátý mlékem přidáme žloutky, mouku, vinný kámen a poslední přísadou bude sníh ze 2 bílků.

Pečeme vy vyhřáté troubě na 170°C 45 minut, koláč posypeme ořechovou směsí a ještě 15 min pečeme. Koláč krásně ořechově voní, doporučuji po ochutnání prvního kousku někam uklidit, jinak se neubrání a bude hned fuč 🙂

 

Autor

Bo

Jsem nadšený konzument zdravého jídla, věřím, že to co jíme, má na náš zdravotní stav vliv z 90%. Proto pomáhám druhým ozdravit jejich jídelníček nenásilnou formou, odměnou je pro mě, že se cítí lépe.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *