Pokud stejně jako já propadáte kouzlu chuti oslazeného máku, pak tenhle zázrak mohu jen doporučit, inspiraci jsem našla v úžasné knize „Kuchařka ze Svatojánu“ . Mírně jsme poladila ingredience a vznikl makovec, který jsem si oblíbila.
Mák je vynikajícím zdrojem vápníku, pokud ho konzumujete s bílým cukrem, což je běžný způsob servírování hlavně u dětí, tak ale tělo odvápňuje. Přitom stačí nahradit bílý cukr, přírodním, nebo javorovým či agáve sirupem a získáte více.
1,5 hrnku mletého máku, 1 hrnek horkého mléka, 1/2 hrnku přírodního cukru, 1 hrnek pšeničné celozrnné mouky (nebo špaldové), 1 lžíce vinného kamene, 2 vejce, 100g mletých ořechů (kombinovala jsem vlašské a lískové), 2 lžíce přírodního cukru
Mletý mák zalijeme v míse horkým mlékem, promícháme. Pokud se vám zdá, že mléko nestačilo ,můžete přidat, aby byl prostě mák mlékem obalen, žádné mléčné jezero. Vmíchejte ještě 1/2 hrnku přírodního cukr a pak nechte 1/2 – 1 hodinku nabobtnat. Mezitím si připravíme posypku, nameleme ořechy s 2 lžícemi přírodního cukru. Když je mák nasátý mlékem přidáme žloutky, mouku, vinný kámen a poslední přísadou bude sníh ze 2 bílků.
Pečeme vy vyhřáté troubě na 170°C 45 minut, koláč posypeme ořechovou směsí a ještě 15 min pečeme. Koláč krásně ořechově voní, doporučuji po ochutnání prvního kousku někam uklidit, jinak se neubrání a bude hned fuč 🙂