Opravdový makovec

Pokud stejně jako já propadáte kouzlu chuti oslazeného máku, pak tenhle zázrak mohu jen doporučit, inspiraci jsem našla v úžasné knize  „Kuchařka ze Svatojánu“ . Mírně jsme poladila ingredience a vznikl makovec, který jsem si oblíbila.

Mák je vynikajícím zdrojem vápníku, pokud ho konzumujete s bílým cukrem, což je běžný způsob servírování hlavně u dětí, tak ale tělo odvápňuje. Přitom stačí nahradit bílý cukr, přírodním, nebo javorovým či agáve sirupem a získáte více.

1,5 hrnku mletého máku, 1 hrnek horkého mléka, 1/2 hrnku přírodního cukru, 1 hrnek pšeničné celozrnné mouky (nebo špaldové), 1 lžíce vinného kamene, 2 vejce, 100g mletých ořechů (kombinovala jsem vlašské a lískové), 2 lžíce přírodního cukru

Mletý mák zalijeme v míse horkým mlékem, promícháme. Pokud se vám zdá, že mléko nestačilo ,můžete přidat, aby byl prostě mák mlékem obalen, žádné mléčné jezero. Vmíchejte ještě 1/2 hrnku přírodního cukr a pak nechte  1/2 – 1 hodinku nabobtnat. Mezitím si připravíme posypku, nameleme ořechy s 2 lžícemi přírodního cukru.  Když je mák nasátý mlékem přidáme žloutky, mouku, vinný kámen a poslední přísadou bude sníh ze 2 bílků.

Pečeme vy vyhřáté troubě na 170°C 45 minut, koláč posypeme ořechovou směsí a ještě 15 min pečeme. Koláč krásně ořechově voní, doporučuji po ochutnání prvního kousku někam uklidit, jinak se neubrání a bude hned fuč 🙂

 

Autor

Bo

Jsem nadšený konzument zdravého jídla, věřím, že to co jíme, má na náš zdravotní stav vliv z 90%. Proto pomáhám druhým ozdravit jejich jídelníček nenásilnou formou, odměnou je pro mě, že se cítí lépe. Zajímá Vás můj příběh? Přečtěte si ho zde Zajímá Vás můj příběh? Přečtěte si ho zde >> Něco o mně si přečtěte zde >>

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *