Přiznejme si, že červenou řepu jíme nejčastěji vařenou nebo nakládanou. Já mám ale pár oblíbených jídel ze syrové a tenhle salát patří k nim.
Časová náročnost je max. 20 min, záleží, jak rychlí jste ve strouhání 🙂
Na zálivku budeme potřebovat:
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce rybízové marmelády
- 2 lžíce balsamikového octa (jablečného, vinného)
- 2 lžíce javorového sirupu
- 2 lžíce olivového oleje
Vše promíchejte v misce do hladka, barva nic moc, za to chuť výrazná.
Do větší mísy nastrouháme cca 0,5 kg oloupané řepy na hrubší straně struhadla. Osolíme, opepříme a promícháme se zálivkou. V téhle fázi dostane řepa ve spojení se zálivkou krásnou barvu. Takže je to i zážitek pro oko.
Promíchaný salát necháme před konzumací min. 20 min v lednici, servírujeme s nasekanou petrželkou a třeba gomasiem.
Salát je výborný nejen samotný, ale i jako příloha.
Dobrou chuť 🙂