Zatím jsem se neodvážila použít burákové máslo jen tak na chleba a obložit si ho pokrájeným banánem. Myslím, že to v životě nepotřebuji, ale sníst ho jen tak lžičku ,hmm……..
Pamatuju si s dětství na sušenky v tyrkysovém obalu, byla to kolečka hustě posypaná arašídy a cukrem a byla výborná. Vybavujete si je taky? Název neznám, ale v regálech se přestaly vyskytovat po roce 1989. Škoda jich.
Jednou jsem si koupila kuchařku, kde byl recept na sušenky z arašídovým máslem. Zůstala jsem tomuto receptu věrná, jen jsem vyměnila mouku a cukr 🙂
125g měkkého másla, 150g hrubého burákového másla (crunchy), 180g přírodního cukru, 1 vajíčko, 150g celozrnné špaldové mouky, 1 čajovou lžičku vinného kamene, špetku soli, 75g nesolených nahrubo nasekaných arašídů
Promícháme cukr, obě másla a vejce do pěny. Přidáme zbytek ingrediencí a vytvoříme těsto, které zabalené v potravinové fólii, necháme v lednici cca 30 minut odpočinout.
Na vymazaný plech tvoříme sušenky lžící nebo rukama vytvarujeme kuličku, kterou na plechu mírně zplácneme.
Pečeme ve vyhřáté troubě, při 160°C asi 15 minut. Sušenky nechte na plechu trochu vychladnout, horké jsou příliš křehké. Snad vás ta arašídová chuť pohltí stejně jako mě. Mňam, s chutí do nich.
Dobrou chuť 🙂