Tento zelný salát má svou historii ve starém Římě. Majonéza byla vynalezena (a díky za to) v 18. století, takže pravý vznik tohoto salátu se datuje rokem 1770 v Holandsku.
Složení v receptech může být dost různorodé. Základem je bílé hlávkové zelí nakrájené na nudličky a pomačkané se solí. Pak je to tak trochu na vaší fantazii, zda přidáte mrkev, celer, řapíkatý celer, jablko, cibuli….a zvýšíte tím paletu přijatých vitamínů.
Pro svůj salát jsme zvolila kombinaci zelí, mrkve a celeru. Jsou to suroviny, které mám běžně v lednici.
Připravte si:
- 1/2 hlávky bílého zelí
- 1 větší mrkev
- 1/4 hlávky celeru
- sůl
- šťávu z 1/2 citrónu
- majonézu
Nejdříve nakrájejte zelí na drobné nudličky, osolte a promačkejte rukou. Zelí trochu pookřeje.
Přidejte na strouhanou mrkev a celer. Zeleninu promíchejte, zakápněte citrónovou šťávou. Do směsi patří ještě majonéza, její množství nechám na vás. Obvykle na toto množství zeleniny postačí 2 polévkové lžíce.
Příprava salátu nezabere moc času, v zimních měsících je to výborná příloha k těžším tučným pokrmům, tak dobrou chuť 🙂