Co je to? Objevila jsem na internetu zmínku o tomto ovoci, jako potravu pro vegetariány a vegany.
Teď už vím, že je to druh tropického ovoce, roste na stromech dorůstající výšky až 30 m a jeden plod může vážit až 10 kg.
Má hrubou šlupku a uvnitř velká semena obalená v lepkavé hmotě. Právě ta jsou určena ke konzumaci.
Ovoce obsahuje vysoký podíl sacharidů, a kromě řady vitamínů i významné množství vápníku a fosforu. Je to ovoce a jako takové neobsahuje žádné bílkoviny.
Můžete koupit sušený, nebo v plechovce naložený ve slano-kyselém nálevu.
A teď už k vaření, tedy jak ho připravit ke konzumaci?
Malé upozornění. Počítejte s tím, že chuť není sama o sobě nijak zajímavá, jackfruit je tedy nutné minimálně nechat 20 minut naložený v marinádě dle finální úpravy.
Sušenou variantu do marinády natrhejte. Plechovkovou verzi před natrháním sceďte, propláchněte a pak natrhejte. Při trhání narazíte na velká semena, nebojte se je také použít ve výsledném produktu nepoznáte, že jste je rozkousali stejně jako zbytek hmoty.
Pro inspiraci můžete vyzkoušet tento recept. Tuto směs dávám to tortil, plním jí burgrové housky, ale někdy stačí jen tak s rýží.
Ještě chci říci, že mi Jackfruit přijde jako fajn alternativa masa, neboť pořád zůstává čistou formu své podstaty, nevznikl v laboratoři a nemá tisíc ingrediencí.
Dobrou chuť 🙂