Sezamská sůl – směs sezamu a soli působící léčebně na vnitřní prostředí těla.
Obvykle se vyrábí v poměru 1:18, tj. 1 díl soli a 18 dílů sezamového semínka. Semínka přebereme, propláchneme pod tekoucí vodou, necháme okapat. Na suché pánvi je opražíme, čekáme až jdou rozemnout mezi prsty, pozor na připálení. Shrneme je na pánvi stranou a na prostředku prohřejeme sůl.
Ještě horké vsypeme do třecí misky (nejlepší je miska „Suribachi“, která má šikmé rýhy), spirálovým pohybem třeme, dokud se 80% semínek nespojí se solí. Vychladlé uchováváme v lednici.
Používá se místo soli na posyp jídla, nepřekračujte množství 1 lžička na osobu na den. Velmi chutné je i ze lněných semínek, dá se koupit v prodejnách zdravé výživy z dýňových semínek, vyzkoušejte.
A co Gomasio umí? – Podporuje trávení, vstřebání potravy ve střevech, zlepšuje kvalitu krve, odstraňuje celkovou únavu, pomáhá odstraňovat bolesti hlavy a zubů, takže takový malý domácí zázrak.