Brownies, to je mezi dezerty kapitola sama pro sebe.
Ochutnala jsem několik receptur. Vždy je proklatě čokoládové.
Vyznačuje se různorodou konzistencí: někdy je mokré a po zmáčknutí lžičkou máte pocit, že z něho čokoláda přímo teče, někdy je suché, takže musíte každé sousto zapíjet a někdy něco mezi tím.
Pohled na něj říká, to je určitě pracné…..
Znám recept na pracnější brownies, kdy tavíte máslo s čokoládou ve vodní lázni….
Když jsem, ale vyzkoušela recept, na který jsem narazila v muffinovém období, upravila ho, vzniklo rychlé a chuťově výborné brownies, mňam.
Vyzkoušejte, zabere cca 30 minut i s pečením.
2 hrnky celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky, 1/2 hrnku třtinového cukru, 1 hrnek oleje, 1 hrnek karobu (nebo kakaa), 1 čajová lžička vinného kamene (nebo kypřícího prášku), 2 vajíčka, 1 hrnek horké vody
Zapněte troubu na 160°C. Kulatou koláčovou formu vymažte tukem.
V míse promíchejte vajíčka, cukr, olej a kakao, tak aby se cukr trochu rozpustil. Nijak dlouho nešlehejte. Přidejte suché ingredience a podle konzistence přilévejte teplou vodu. Těsto má mít hustou tekutou konzistenci.
Naplňte formu a pečte cca 20 minut v předehřáté formě, těsto zkuste tzv. na špejli.
Koláč můžete ještě vyluxusnit přidáním nalámané tabulky čokolády do těsta 🙂
Upozorňuji pečte než přijde návštěva, hrozí nebezpečí, že se jí koláč nedočká.
Dobrou chuť Bo