Bylinkový sirup na kašel

Něco dobrého, lehkého na přípravu a ještě léčivého do čaje i na kašel. Inspirovala jsem se časopisem Herbář, takže to není žádná amatérská alchymie 🙂

65% jitrocele (ideálně čerstvého), 20% smrku (nejlépe čerstvé výhonky), 10% tymiánu a 5% meduňky. Pokud nemáte bylinky čerstvé, lze použít sušené. Přírodní třtinový cukr, citrón

20150522_163458 Máte připravené bylinky, tak hurá na to:

Jitrocel zalijeme vlažnou vodou, přikryjeme poklicí a necháme dojít k varu, pak vypneme. Přidáme zbytek bylinek, promícháme a necháme min 24h vylouhovat. Druhý den scedíme přes cedník a plátýnko.

Výluh si odměříme, přidáme cukr (na 2 litry max. 1,5kg cukru), v této fázi dáme dopřírodní cukr počínajícího sirupu oloupaný, na kolečka nakrájený citrón. Přivedeme k varu a při mírné teplotě vaříme 10min.

Stále horký sirup nalijeme do připraveným skleniček, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Nechte si trochu sirupu vychladnout, nalijte do ledových tvořítek a nechte zamrazit. Nebo ho můžete věnovat jako dárek, fantazii se meze nekladou.

sirup na kašelDávkování: Děti do 3 let 3xdenně 5ml, děti nad 3roky a dospělí mohou 3x až 4x denně dávku 10ml.

Sirup je vhodný užívat od prvních potíží až po vykašlávání.

 

 

Autor

Bo

Jsem nadšený konzument zdravého jídla, věřím, že to co jíme, má na náš zdravotní stav vliv z 90%. Proto pomáhám druhým ozdravit jejich jídelníček nenásilnou formou, odměnou je pro mě, že se cítí lépe.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *