Pamatuji si z dětství, jak jsem s bráškou stáli nad mixérem a bylo nám dovoleno vlévat a vsypávat ingredience přesně podle maminčiných pokynů. Vždycky jsme byli oba jak na trní jestli nám maminka nechá vyblízat misku.
Ta vůně vanilky a ta sladká chuť se nedá z hlavy vymazat 🙂
Trochu jsem recept zrenovovala, aby to mlsání mělo i přínos.
3 žloutky, sníh ze 3 bílků, 1 bio vanilkový cukru, 120 g cukru (původní recept je na 200 g, ale na to nemám nervy), 250 g celozrnné špaldové mouky,1 lžíce vinného kamene, 1 dcl oleje, 1 dcl vody, olej na vymazání formy , 2 lžíce lněného semínka namočených ve 2 lžících vody, 1/2 lžíce karobu
V míse začneme šlehat žloutky s cukrem, pomalu přiléváme vodu a olej, dle hustoty přidáváme mouku s vinným kamenem.
Jemně vmícháme sníh a lněné semínko.
Do vymazané formy nalijeme asi 80% procent těsta. 20 % obarvíme karobem a přidáme po přostředku do formy.
Pečme ve předehřáté troubě na 160°C cca 30 minut.
Když začne bábovka neodolatelně vonět, vyzkoušejte ji na špejli 🙂
Můžete ji podat návštěvě, dát si ji jen tak ke kávě, nebo dětem ke svačině, či snídani.
Lněné semínko používám ke zvýšení obsahu vlákniny. Zkuste přidat do těsta 1 lžíci chia semínek. Rázem se zvýší a obsah minerálů aniž by to ovlivnilo chuť.
Držím palce, ať vám chutná.
Bo 🙂