„Jaká Edova máma?“ ozvalo se z kuchyně na dotaz, znáš fazole Edamame?
Já na tom poprvé nebyla lépe, ten název úplně láká to nějak pokřivit.
Každopádně, tyto fazolky nejsou nic jiného než nezralé sójové boby. Liší se od svých uzrálých kamarádů velikostí i barvou.
Edamame jsou krásně zelené a plné bílkovin. Každý talíř doslova rozzáří.
A jejich zpracování? Ideální pro zaneprázdněné kuchty a kuchtaře.
Stačí 5-10 minut povařit lusky ve vodě nebo v páře a můžete konzumovat.
Lusky pokapané olejem/polité rozpuštěným máslem ochucené pouze pepřem a solí. Občas podáváme se strouhaným parmezánem.
Vychlazené lusky vyloupejte a dostanete krásné fazolky, které ozdobí recepty asijské kuchyně
Kde je sehnat?
V obchodech specializovaných na asijskou kuchyni bývají v mrazáku.
Na internetu kdekoliv, ale spíš ve zpracované formě – konzervy, pražené ze solí….
Pro zahrádkáře zasaďte si na záhonu sóju a skliďte lusky, než začnou schnout. My sklízíme, jakmile mají velikost ke konzumaci.
Takto pěstujeme i jiné luštěniny (čočkohrách) a většinou je sníme a nemáme pak žádnou sušenou sklizeň.
Ale to není žádná tragédie, luštěniny nejsou nedostatkové zboží.
Tak už hledejte, kde je nakoupit.
A dobrou chutť 🙂