Nikdy jste neslyšeli? Vězte, že tato z Anglie pocházející pochoutka Vás překvapí.
Poprvé jsem se s ní setkala právě v Anglii, ochutnala jsem citrónový cheescake a už při prvním soustu mi v puse vybuchla exploze sladké kyselosti.
Když jsem se pak pokoušela docílit té samé chuti, tak mi ani velké množství čerstvě vymačkané citrónové šťávy nepomohlo. Nezbylo než se pídit po tajemství receptu. A světe div se, hlavní přísadou byl Lemon curd. Co to je?
Je to krém z citrónů, žloutků, cukru a másla, vařený ve vodní lázni.
Budete potřebovat:
- 4 žloutky
- 70 g třtinového cukru
- 70 ml citrónové šťávy
- 50 g másla
- kůra ze 2 bio citrónů, jemně nastrouhané
Citrónovou šťávu jsem přelila přes cedníček, abych zachytila pecky a dužninu.
Kůru strouhejte opravdu jen tu žlutou, některé citróny jdou hůř. Vyvarujte se nastrouhání bílé slupky, ta by mohla v krému zhořknout.
Na plotnu si připravte hrnec, do kterého vám miska dobře padne. Do hrnce dejte asi 2-3 cm vody. Vodu v hrnci přiveďte k varu a pak stáhněte výkon.
Směs míchtejte, máslo a cukr se rozpustí a spojí se se šťávou a žloutky. Pozor, směs nemá přejít varem.
Výsledná konzistence je krém, který neteče ze lžičky, ale drží. Horké nalijte do skleničky, zavíčkujte. Po vychladnutí uchovávejte maximálně 14 dní v lednici.
Tato várka vám naplní skleničku o objemu 250 ml.
Povedl se? Mně na poprvé a výsledek perfektní.
Co s ním? Nejčastěji se používá na pečení, ale můžete ho použít jako marmeládu do jogurtu, na pečivo, do müsli ……
Receptů jsem četla více, ale vybrala jsem si od mé oblíbené Markéty Pavleje Citrónový krém, lemon curd | KITCHENETTE